Sukututkimus

Sukuseuran yhtenä tarkoituksena on selvittää suvun vaiheita ja historiaa.

Tämän työn toteuttamiseksi sukuseura pyrkii keräämään ja arkistoimaan sukua koskevaa tietoutta sekä saattamaan sitä jäsenten tietoon.

Jokainen meistä varmasti pohtii jossain vaiheessa elämäänsä sukunsa historiaa - Mistä olemme tulleet? Joku voi muistaakin ala-asteen historian tunnit, joissa tehtävänä oli tutkia hiukan omaa sukua ja kirjoittaa nimiä esipolvitauluihin joista rakentui perinteinen pieni sukupuu. Jokaisella suvulla on oma historiansa, ihmisillä henkilöhistoriansa ja asuinseuduilla paikallishistoriansa. 

Usein kuulee nuorten suusta, että sukututkimus on eläkeläisten harrastus. Moni alkaakin tutkimaan sukuaan, kun viimeinen suvun henkilö, joka pystyisi kertomaan suvun historiaa, on kuollut. Tällöin menetetään paljon tietoa, tarinoita ja historian tapahtumia, joita ei ole kirjoihin kirjoitettu. 

Parhaimmillaan sukututkimus avaa aivan uudenlaisen aikaikkunan monimuotoiseen historiaan. Tämän historian kirjoittamisessa olette Te hyvät kotsivujemme lukijat äärimmäisen suuressa roolissa. Teidän apunne sukutietojenne ja suvun historian päivittämisessä, täydentämisessä ja lähettämisessä sukuseuran sukututkimuksen käyttöön on todella suuri merkitys. 

Väestörekisterikeskuksen sukunimitilastossa oli 7.6.2023 yhteensä 7 175 Komulaista (miehiä 2 781, naisia 4 394). Nykyiseltä nimeltään Komulaisia oli 3 378 henkilöä, entiseltä nimeltään Komulaisia 1 296 henkilöä, siis elossa yhteensä 4 674 ja poismenneitä 2 501.

Tuomas salsteen sukunimi-infon mukaan suomalaisten sukunimien yleisyyslistalla Komulainen on sijalla 230. Komulaisia on väestössä keskimääräistä enemmän Kuhmossa, Sonkajärvellä, Sotkamossa, Vieremällä, Pyhännällä, Iisalmessa ja Kajaanissa. Näillä paikkakunnilla heitä asuu yhteensä noin 1 100. Komulaisia asuu eri paikkakunnilla läpi Suomen ja myös muualla Euroopassa ja USA:ssa.


Sukuseuran sukututkimustyö

Tarmo Komulainen Tikkakoskelta teki systemaattista sukututkimusta Komulaisista ja sen tuloksena julkaistiin sukuseuran nimissä ensimmäinen sukukirjanen ”Sukutieto 1/98” vuonna 1998.

Myöhemmin Tarmo ja Juha Komulainen Tampereelta jatkoivat sukutiedon keräämistä ja suunnitelmissa oli toisen laajemman painoksen julkaiseminen. 

Sukututkija Tuula Kiiski selvitteli sukuseuran toimeksiantona Savon ja Kuhmon Komulaisten yhtymäkohtia 1500-1600 luvulta 2000-luvun vaihteessa, mutta yhteyksiä ei vielä löytynyt. 

Sukutiedonkeräys käynnistettiin uudelleen vuonna 2007 tavoitteena julkaista uusi laajennettu sukuteos. Sukututkija, FL Erkki J. Hämäläinen Helsingistä tutki suvun esi-isiä ennen 1700-luvun alkua ja sen vaihteessa sukuseuran toimeksiantona. 

Perinteisen sukututkimuksen rinnalle tutkimuksia laajennettiin vuonna 2009 Dna tutkimuksiin (FamilyTreeDna) selvittääksemme eri maakunnissa olevien Komulaisten sukulaisuutta. Yhteensä neljä Komulaista teetti DNA-testin FamilyTreeDNA:n laboratoriossa Yhdysvalloissa. He teettivät omasta aloitteestaan DNA-analyysin ja antoivat tuloksensa sukuseuran käyttöön. Testejä teettivät sukulaismiehet Kainuun Kuhmosta, Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärveltä sekä Valkeamäen ja Toivakon sukuhaaroista Ylä-Savosta. Uusimmat tutkimukset ja tulkinnat Komulaisten Dna:sta suoritti 2023 sukututkija Ari Kolehmainen

Sukuseuran sukututkija Mariliina Perkko on tutkinut ja tallentanut uutta sukutietoa aktiivisesti. Näitä kaikkia em. tuloksia pääsemme lukemaan uudesta Sukutietoa Komulaisista II teoksesta. 

Allaolevasta painikkesta voit olla mukana sukutietojen keräämisessä. Täyttämällä lomakkeen autat osaltasi sukuseuraa sukututkimustyössä.